Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Монгонго

по статията работи: | Прочитания: 1114 7
Ядката е по-хранителна от която и друга култивирана храна
Монгонго
Източник: Wikimedia Commons

Монгонго е огромно африканско дърво, достигащо до 20 м височина. Плодовете му са малки кадифени ядки с форма на яйце и носят същото име - монгонго или "манкети".


Родината на това любопитно растение е Южна Африка.


Археологически доказателства сочат, че плодовете на монгонгото са били основна храна в продължение на 7000 години на населението на Северна Боствана и Намибия.


Популярността им се дължи на приятния вкус, който притежават и на факта, че са много трайни и годни за съхранение през цялата година.


b2300928-9872-5c02-ad5a-b7b585e98a5c

Източник: Wikipedia


Маслото от монгонго се използва за омекотяване и хидратиране на кожата, както и за пилинг, а твърдите обвивки са известни като "кости" за гадаене в африканската култура.

 

Плодът се състои от твърда дървена обвивка, в която е поместена малка, но много хранителна ядка.



Тя е изключително полезна за човешкия организъм. В 100 грама монгонго от тях се съдържа голямо количество калций, витамин Е, магнезий, мед, цинк, протеини и мазнини.


Диета, базирана на тези ядки, е много по-надеждна от такава, базирана на култивирани храни.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Qna Kirkova
15.08.2013 | 14:05
Отговор на коментар #2 от Violeta:
Аз съм чувала,но много отдавна.
6
Qna Kirkova
15.08.2013 | 14:04
Не съм опитвала вкуса на тази ядка.
5
Маргото
15.08.2013 | 13:35
Трябва да се опита.
4
Маргото
15.08.2013 | 13:34
Отговор на коментар #2 от Violeta:
Аз също,много ме впечатли информацията.
3
Violeta
15.08.2013 | 13:11
Отговор на коментар #1 от Denica Mileva:
Така е,много е интересно.
2
Violeta
15.08.2013 | 13:11
Не знаех,че съществува такова растение.
1
Denica Mileva
14.08.2013 | 16:49
интересно
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...